Skip to content

Hannu Kesola ja Salem 2232

Hannu Kesola ja Salem 2232 published on

Sotakirjastoon on juri lisätty ennakkotilattavaksi Kesolan, Mooren, Janssensen ja Varnin 25.3 ilmestyvä albumi, Salem 2232. Tämän johdosta otimme yhteyttä sarjakuvan käsikirjoittajaan Hannu Kesolaan, ja teimme pienen haastattelun. Hannu Kesola on alun perin Vesilahtelainen, nykyisellään Nokialaistunut sarjakuvantekijä, joka on tunnettu kiihkeän realistisista kauhu- ja rikossarjakuvistaan.

Seurassani on käsikirjoittaja Hannu Kesola (mm. Yö huutaa armoa, He kuolivat turhaan ja Blood, Skulls and Crome). Sinulta on Hannu ilmestymässä Tampere Kupliissa uusi sarjakuva, Salem 2232, kertoisitko siitä vähän?

Salem sijoittuu tulevaisuuteen, jossa maapallo on asumattomassa kunnossa ja siellä vierailee lähinnä rahtialuksia, jotka tiputtavat tai hakevat rahtia maapallon pinnalle rakennetuilta varastoilta.

Tarina kertoo yhden tällaisen rahtialuksen miehistön tarinan. Matkallaan heidän aluksensa hajoaa maapallolle ja siellä he törmäävät kolmen tutkijanaisen ryhmään, jotka ovat keräämässä näytteitä maapallon pinnalta. Mutta kaikki ei olekaan ihan siltä miltä näyttää, varsinkaan, kun alus hajosi alueelle, jossa Massachusettsin Salem aikanaan sijaitsi.

Salem 2232

Eli tämä on perusluonteeltaan kauhua? Mikä kauhussa kiinnostaa juuri sinua? 

Eniten kauhussa minua kiehtoo ihmismielen pimeät puolet. Salem 2232 tosin on melko suoraviivaista kauhutoimintaa, joten en tämän kanssa ole aivan siinä kauhun ytimessä, mikä minua eniten kiinnostaa, mutta välillä täytyy tehdä vähän kevyempääkin kauhuviihdettä 🙂 

Olenko ymmärtänyt oikein, tämä kyseinen albumi on jo julkaistu muutamalla muullakin kielellä?

Alun perin Salem 2232 ilmestyi neliosaisena minisarjana Yhdysvalloissa Amigo Comicsin

Hannu Kesola vuoden 2018 Porin sarjisfestareilla.

julkaisemana. Sen jälkeen se on ilmestynyt koottuna albumina Italiassa ja pian myös Brasiliassa portugalin kielisenä.

Olen iloinen, että tarina on löytänyt uusia väyliä päätyä lukijoiden käsiin. Yhdysvaltojen jakelijan kanssa oli toimitus ym. ongelmia, joten siellä hommat eivät menneet ihan putkeen, eivätkä kaikki kiinnostuneet lukijat välttämättä saaneetkaan tilaamiaan lehtiä sarjakuvakauppoihinsa.

Kertoisitko jotain muista tekijöistä, millaista oli työskennellä yhdessä?

Tässä tarinassa meillä oli melko kansainvälinen tiimi. Olin sarjan pääkirjoittaja ja toinen kirjoittaja, yhdysvaltalainen Ken Janssens, korjaili englanninkielistä dialogiani ja kirjoitti sarjaan takaumaosion. Piirtäjänä sarjassa toimi brittiläinen Paul Moore ja värittäjänä yhdysvaltalainen Beth Varni.

Yhteistyö sujui melko mutkattomasti. Käsikirjoitukset oli jo tehty, kun Amigo Comics nappasi sarjan. Taiteen suhteen meillä oli aina kiire, koska kyseessä oli kuukausittain ilmestyvä lehti. Paul ja Beth olivat onneksi kumpikin todella ripeitä omassa työssään ja sarjan joka osa saatiin aina viimeisenä mahdollisena päivänä valmiiksi.

Salemin kustantajaksi on merkitty uusi kustantaja Ilmein Entertainment, eikös se ole uusi kustantamo? Ja ottaako se vastaan uusia hakemuksia?

Aloin pohtia viime syksynä oman ”kustantamon” perustamista ja keksin sille nimen ja teetätin logon. Emmin kuitenkin pitkään, että tulisinko julkaisemaan sen alla mitään, mutta päädyin käyttämään sitä esimerkiksi Kickstarterissa rahoitetun Blood, Skulls and Chrome kustantajana, vaikka sarja tulee myöhemmin ulos koottuna eri kustantajan kautta. Kuukausi sitten päätin, että kustantaisin pääsääntöisesti omia juttujani sen alla, albumin tai kahden vuositahdilla. Pelaan Ilmein Entertainmentin kanssa melko pienillä painoksilla, joten taloudellista riskiä ei juurikaan ole.

Tällä hetkellä en ota uusia hakemuksia vastaan, mutta en sano, etteikö sekin voisi tulevaisuudessa muuttua. Tarkoituksenani on herättää Kaamio-kauhuantologia uudestaan henkiin kerran vuodessa ilmestyvän mustavalkoisen albumin voimalla, joten saattaa olla, että otan joskus hakemuksia siihen. Tarkoituksenani on saada mukaan lyhyitä juttuja myös hyvin tunnetuilta ulkomaalaisilta tekijöiltä, mutta sen suhteen mitään 100% varmaa ei ole vielä varmistunut.

Ilmein Entertainment on tähän mennessä tehnyt mm. musiikkia, mistä se lähti alkuun?

Tein viime vuoden puolella muutamia lyriikoita, jotka pohjautuivat kirjoittamiini sarjakuviin. Pienen yhteistyökuvion kautta yhdysvaltalainen muusikkoystäväni sävelsi ja nauhoitti laulut. Bändin nimeksi nimikoitui Ilmein, Ilmein Entertainmentista johdettuna. Tämä musiikkiprojekti tosin oli ihan ainutkertainen juttu ja siihen ei ole jatkoa tulossa.

Olet myös kirjoittanut kirjan, joten olisiko sinulla jotain vinkkejä kirjailijaksi aikoville, esim. ihan youtube-videon muodossa?

Työstin esikoisromaaniani viime vuoden toisen puoliskan. Tällä hetkellä oikoluen ja muokkailen sitä ja toivottavasti parin kuukauden päästä pääsen lähettämään sitä kustantamoille. Olen tehnyt muutaman episodin kirjan teosta Youtubeen. Viimeisestä videosta taitaa olla tosin jo yli kuukausi aikaa, joten olisi aika taas ryhdistäytyä senkin suhteen.

Hannu Kesolan Kirjailijaksi Youtube-kanavan ensimmäinen jakso

Mitäs muuta sinulla on nykyään työn alla?

Tällä hetkellä päätöiä työn alla kaksi Action Labin kustantamana ilmestyvää sarjaa The Evil That Men Do ja Knifeman. Lisäksi työn alla myös muutama muukin lyhyempi ja pidempi projekti, mutta niistä ei vielä ole suuremmin kerrottavaa 🙂

Ja missäs sinua pääsisi parhaiten seuraamaan?

Parhaiten seuraaminen onnistuu eri sosiaalisen median alustoilla. Facebookissa kirjoittajasivuni kautta Facebook.com/writerhannukesola, Twitterissä tunnukseni on @hannu_kesola ja Instagramissa @hannukesola. Minulla on myös kotisivut www.hannukesola.com , joita päivittelen toisinaan.

Kiitokset haastattelusta Hannu Kesola! Näemme varmasti näissä merkeissä vielä!

Haastattelijana toimi Mikael Mäkinen.

Hannu Kesolan käsikirjoittamia tuotteita kaupassamme: